In je zorginstelling ben je contant op zoek hoe je je zorg toegankelijk en betaalbaar houdt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een hele uitdaging. Allemaal werken we mee aan de transitie waarin vormen van zorg zich moeten verplaatsen, steeds meer samenwerking en versterking van het netwerk wordt verwacht en gevraagd wordt om zorg slimmer in te zetten. Heb je ook behoefte aan inzicht in de relatie tussen de zorg die is ingezet en het effect op de kwaliteit en kosten om deze opgave waar te kunnen maken? Ficare helpt je er graag bij. Veel adviesbureaus richten zich op zorginhoudelijk advies of financieel advies. De kracht van Ficare zit in de combinatie. Dat maakt ons uniek en daarmee vergroten we de waarde van jouw organisatie, en het liefst van de zorg als geheel.
Ficare biedt ondersteuning, vanuit een verbetervraag, in verschillende rollen/trajecten. Het kan om grote vragen gaan die we oppakken door een aantal maanden intensief mee te draaien in de organisatie. Bijvoorbeeld om een zorgorganisatie te ondersteunen om een strategische keuze te kunnen maken.
Het kunnen ook kleinere vragen zijn die we met een beperkt aantal uren met onze specifieke kennis kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld als er tijdelijk hulp nodig bij het opstellen van een jaarverslag, kwaliteitsbeeld of het leiden van een verander- of verbeterproject.
Doe je een beroep op Ficare, dan kun je rekenen op een heel team. Zonder extra kosten benaderen we vraagstukken altijd vanuit de teamgedachte waarin expertise op zorginhoudelijk en financieel gebied vertegenwoordigd is. Daarmee garanderen we dat onze inzet altijd leidt tot een betere kwaliteit, maar ook dat het financieel iets oplevert.
Samen bouwen we aan een lerende community, waarin kennis gedeeld wordt en we vanuit vertrouwen samenwerken aan toekomstbestendige zorg. Ficare doet dit bijvoorbeeld door het organiseren van rondetafelgesprekken zodat de kennis die we opdoen in de ene zorgorganisatie, ook ingezet kan worden in de andere.
Ficare Zorg slaat de brug tussen de finance en de zorg operatie, maakt het verband tussen beide zichtbaar en stelt de relatie tussen beide ter discussie. Zo krijgen onze zorgspecialisten organisaties in beweging. Wij creëren waarde aan de hand van analyse, inzicht en optimalisatie. Vandaaruit ontwikkelen samen verder.
Veel zorgorganisaties ervaren druk op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg; organisatie breed, of op een specifiek onderdeel of locatie. Bij Ficare kijken we mee naar de financiële basis en de bedrijfsvoering van zorginstellingen. We nemen alle elementen onder de loep: van cliënten en medewerkers tot facilitaire diensten en vastgoed. Daarmee zorgen we ervoor dat de basis op orde is. Dit geeft rust, duidelijkheid en een structurele kwaliteits- en rendementsverbetering.
Voorbeelden
Veel zorgorganisaties hebben moeite om met de veranderende wet- en regelgeving en de krapte op de arbeidsmarkt de formatie, planning en kwaliteit van het personeel op het juiste niveau te houden. Er zijn drie niveau’s waarin zich dit afspeelt: roosterplanning, capaciteitsmanagement en strategische personeelsplanning. Hoe kun je deze drie niveaus op een logische manier met elkaar verbinden?
Ficare heeft een model ontwikkeld waarmee op basis van de budgetten die volgen uit de zorgindicaties, berekend wordt welk en hoeveel personeel ingezet kan worden. In tegenstelling tot de bestaande modellen wordt dit niet in uren uitgedrukt maar in euro’s. Het voordeel is dat er geen mismatch ontstaat tussen het beschikbare budget en het ingezette personeel.
Het model biedt de juiste kaders voor zowel roosterplanning, capaciteitsmanagement als strategische personeelsplanning.
Als zorgorganisatie bepaal je zelf de normen om effectieve personeelsmix te krijgen per team. Wij helpen graag om deze normen met je op te stellen, zowel op het niveau van capaciteitsmanagement als strategische personeelsplanning. Hierbij houden we rekening met factoren als de doelgroep, locaties en inrichting, visie van de organisatie, PNIL inzet, flex ratio, roosterregels, technologie en inzet netwerk.
Veel zorginstellingen ervaren de uitdaging om zorguitkomsten meetbaar te maken en het verband te zien met zorgvolume en kosten. Als dit wél lukt, ontstaan waardevolle inzichten die zorgorganisaties helpen verbeteren; zowel op kwaliteit als op efficiëntie.
Hoewel er de afgelopen jaren uitkomstensets zijn ontwikkeld, richten deze zich vaak op medische resultaten. Voor doelgroepen met chronische aandoeningen in zorgorganisaties, waar de focus ligt op kwaliteit van leven, wonen of langdurig verblijf en comfort, bieden deze sets minder houvast. In de thuiszorg draait het bijvoorbeeld vaker om zelfredzaamheid en mogelijkheden in plaats van medische resultaten.
Ficare helpt zorginstellingen in het genereren van waardevolle informatie uit eigen data. Zonder extra registratielast voor zorgverleners verzamelen en analyseren we data tot relevante informatie. Deze kunnen we vervolgens duurzaam opnemen in bestaande BI-tools en/of AI modellen. We leggen de verbinding tussen zorguitkomsten, zorginzet en financiële prestaties, met als doel duurzame zorg te realiseren. En de antwoorden te vinden die aansluiten bij de echte bedoeling van de zorg.
Voorbeelden
Fizi is dé beroepsvereniging voor financials in de zorg. Met meer dan 1.000 leden is Fizi toonaangevend voor de beroepsgroep. We verbinden, inspireren en dagen elkaar uit. We voelen gezamenlijk een belangrijke verantwoordelijkheid voor een duurzaam Nederlands zorgstelsel. Wij doen hiervoor een appél op de zorgfinancials die hierbij een belangrijke rol spelen.
Ga naar de website van FiziOm de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.
Upgrade hier uw browser