info@ficare.nl
(0592) 76 21 21

Single Blog Title

This is a single blog caption

Nieuws

Zorg voor Lean FICARE

‘Zorg voor Lean’ geïnspireerd door Vogellanden

Op 23 november jl. was de aftrap van onze kenniskring ‘Zorg voor Lean’.
Tien zorginstellingen waren te gast bij revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Lean Master Marielle Zwaga van Vogellanden heeft verteld over de Lean-reis van Vogellanden. En tijdens de rondleiding hebben de deelnemers de Lean transformatie op de werkvloer kunnen zien.

Kenniskring Zorg voor Lean

De kenniskring ‘Zorg voor Lean’ is een initiatief van FICARE. Aanleiding was een onderzoek van begin 2018 onder zorginstellingen naar het toepassen van Lean c.q. Continu Verbeteren. Uit dit onderzoek van FICARE bleek dat veel zorginstellingen niet of slechts beperkt Lean toepassen. Terwijl zorginstellingen die wel gebruik maken van Lean aantoonbare resultaten behalen: hogere cliënttevredenheid, hogere medewerker tevredenheid en gezonde financiële resultaten. De kenniskring is opgericht om zorginstellingen van elkaar te laten leren en ontwikkelen op het gebied van Lean. Met als hoger doel om ‘Samen de zorg nóg beter te maken’.

Vogellanden: cultuur van continu verbeteren

Vogellanden is in 2013 gestart met Lean. Eerst met behulp van een externe adviseur en daarna met eigen mensen. Gestart met één proces is er inmiddels een cultuur van Continu Verbeteren aanwezig. Het elke dag een beetje beter willen doen heeft geleid tot mooie resultaten. En die worden voor 25% behaald door structuur en voor 75% door cultuur. Het gebruiken van de Lean tools en technieken heb je nodig om resultaten te bereiken, maar de belangrijkste component voor Continu Verbeteren is de cultuur. Of zoals Marielle zei ‘Continu verbeteren is gewoon onderdeel van je werk’.

Zorg voor Lean FICARE

Met een duidelijke missie, visie, strategie en gedragenheid van de Lean managementfilosofie in de hele organisatie (van medewerkers tot en met bestuurder) heeft Vogellanden de zorg voor haar cliënten nóg beter gemaakt. En dat gunnen wij andere zorginstellingen ook.

Doe ook mee aan onze kenniskring ‘Zorg voor Lean’!

De kenniskring ‘Zorg voor Lean’ richt zich op zorginstellingen in Noord Oost Nederland.
Met tweemaandelijkse bijeenkomsten, onderling netwerk, kennis en ervaring helpen wij zorginstellingen de zorg nóg beter te maken.

Heb jij ook belangstelling om je aan te sluiten of wil je meer weten?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Jaap Smit (06 – 1280 3782) of Ronald Koerhuis (06 – 2070 4659).

Of meld je aan via onderstaand contactformulier.

Contacformulier