info@ficare.nl
(0592) 76 21 21

Single Blog Title

This is a single blog caption

Nieuws

Zorgfinancial

Veranderend zorglandschap vraagt om nieuw soort controller: interview met Bas van Riet Paap

Hij weet ‘saaie boekhouders’ in de zorgbranche te transformeren tot mensen met een uitdagende adviserende rol; financials die fungeren als rechterhand van bestuurders.

Mede daarom is Bas van Riet Paap, 39 jaar en afdelingshoofd financiën en control bij Dimence Group, verkozen tot “Zorgfinancial van het jaar 2016″.

Hoe kijkt deze titeldrager aan tegen financieel management in de zorg?

‘Demografische veranderingen, decentralisaties en bezuinigingen zorgen voor grote veranderingen in de zorg’, schetst Van Riet Paap het veranderend zorglandschap. ‘Zorgorganisaties moeten meer doen met minder capaciteit. En dus moeten hun ondersteunende diensten zo worden ingericht, dat zoveel mogelijk geld naar het primaire proces gaat: de zorg. Vroeger kwam die zak met geld wel, als men er om vroeg. Zo werkt het nu niet meer. Financiën worden steeds belangrijker bij het nemen van beslissingen. Het bedrijfseconomisch denken verovert snel terrein.

Veranderde eisen, nieuw type medewerkers

‘Voor financials en controllers betekenen de veranderingen een behoorlijke omslag.
Hun functie is veel breder geworden. Voorheen lag de nadruk op de operationele kant van het boekhouden, op het achteraf verantwoorden van cijfers. In de zorgbranche anno 2016 gaat het juist om vooruitdenken. Als financial zit je met bestuurders om tafel, je geeft advies, je moet kunnen presenteren en overtuigen, je bent betrokken bij businesscases en investeringen. Samen bepaal je de koers!

“Financiën wordt steeds belangrijker bij het nemen van beslissingen.”

Daarnaast zoek je naar slimme oplossingen om efficiënt om te gaan met de eisen vanuit de weten regelgeving. De zorgfinancial van nu is hoogopgeleid en goed gekwalificeerd en bouwt mee aan een toekomstgerichte, wendbare organisatie.’

Slimme ICT-oplossingen

‘Organisaties die zoveel mogelijk van het besteedbare geld aan de zorg willen besteden, adviseer ik om niet alleen te investeren in financiële functies die gekoppeld zijn aan het primaire proces, maar om ook te kijken hoe zij automatisering slimmer kunnen inzetten. Met intelligente ICT-oplossingen kun je veel tijd en geld besparen.’

Sexappeal

‘Voordat ik in 2009 overstapte naar de zorg – en dan ook nog de geestelijke gezondheidszorg, die niet echt als sexy bekendstaat – leek me die branche eerlijk gezegd nogal saai. Maar werken bij de Dimence Group is allesbehalve eentonig gebleken.
De dynamiek is enorm. Er wachten de zorg nog vele uitdagingen.’