info@ficare.nl
(0592) 76 21 21

Single Blog Title

This is a single blog caption

Nieuws

Familiebedrijf | FICARE

Familiebedrijf roert zich met overnames

Familiebedrijven profiteren sterker van de aantrekkende overnamemarkt dan beursfondsen.

‘Ze zijn zuiniger geweest, hebben meer reserves en zijn in de recessie minder sterk in waarde gedaald dan publieke vennootschappen’, zo stelt de Schiedamse ondernemer Albert de Jong, die op Nyenrode Business Universiteit promotieonderzoek doet naar de prestaties van familiebedrijven.‘Ondernemingen in private handen hebben meer financiële armslag en dus een voorsprong op beursfondsen’, aldus De Jong.

Grote activiteit

Tezamen met private-equityfondsen tonen familieondernemingen een grote activiteit op de overnamemarkt. ‘Ze zijn actiever dan ze ooit zijn geweest. Dit heb ik in mijn twintigjarige praktijk nog niet meegemaakt’, verklaart fusieadviseur Maarten van Kampen van bureau Berk. In de eerste vier maanden van 2011 bemiddelde Berk bij veertien acquisities van familiebedrijven, vergeleken met drie à vier deals een jaar geleden.

Onderzoeker De Jong nam zelf begin dit jaar installateur HRI in Zaandam over. Hij had daarvoor tien bedrijven benaderd, waarvan er acht bereid waren over verkoop te praten. ‘Er zijn weer kopers en verkopers in de markt’, bevestigt ook finance-adviseur Maarten van Dijk van adviesgroep BDO.

Zo neemt Multirent, onderdeel van het Zuid-Hollandse familiebedrijf Markeur, branchegenoot Blankier in Zwolle en Lelystad over. Een ander voorbeeld waarbij het ene familiebedrijf het andere uitkoopt, is de verkoop van Den Uyl Installatiebedrijf in Utrecht. Dit komt in handen van de grotere regionale branchegenoot Van den Pol in Montfoort.

‘Banken hebben familiebedrijven ontdekt als betrouwbare partij’

Familiebedrijven financieren acquisities met relatief veel eigen vermogen, zeg maar met hun financiële reserves. Daarmee lopen externe financiers zoals banken beperkte risico’s. ‘Banken hebben familiebedrijven ontdekt als een betrouwbare partij’, zegt Van Kampen.

En mocht het minder goed gaan, dan vertrouwt de bank erop dat de ondernemer zijn bedrijf ‘boven Jan’ houdt, zo stelt deze adviseur. Onderzoek wijst uit dat 82% van de directeuren-grootaandeelhouders het bedrijfsbelang laat prevaleren boven het familiebelang. Zo nodig storten zij geld bij om de onderneming door een moeilijke fase te loodsen.

Trend?

De interesse om te kopen leeft vooral bij ondernemers van de tweede generatie wier vader het bedrijf in de naoorlogse periode heeft gesticht, weet directeur Ilse Matser van het Centrum voor het Familiebedrijf. ‘Het zijn goed opgeleide veertigers die ambitieus zijn, perspectief op groei zien en geld in kas hebben.’ Zij gelden als de potentiële kopers van andere familiebedrijven waar interne opvolging ontbreekt. Maar of dit ook een trend gaat worden, durft Matser niet te zeggen. ‘Feit is dat deze kopers een goede uitgangspositie hebben.’ Anders dan bij een managementbuy-out ( een zittende directeur koopt de familie uit) hoeft deze categorie kopers niet op zoek naar externe geldbronnen.

De Jong verwacht dat zijn onderzoek zal uitwijzen dat familiebedrijven gemiddeld beter presteren dan beursfondsen. ‘Die conclusie is getrokken uit onderzoek in omringende landen.’ De kracht is volgens hem te danken aan de prudente houding van familieaandeelhouders. ‘Die hebben een langetermijnpolitiek en hoeven niet het onderste uit de kan.’

Het Financieele Dagblad