info@ficare.nl
(0592) 76 21 21

Single Blog Title

This is a single blog caption

Nieuws

Uw-bedrijf-in-control-FICARE

6 Tips voor een ontspannen vakantie voor ondernemers

Eindelijk is het volop zomer en de vakantie staat voor de deur. Trekt u ontspannen de deur achter u dicht of lijdt aan pre-vakantiestress?

Goed organiseren is dé remedie om relaxed te gaan genieten van uw welverdiende vakantie. Loop simpelweg deze checklist langs en u kunt met een gerust hart op vakantie gaan. Alvast veel plezier!

1 Neem de tijd om de balans op te maken over het eerste halfjaar.

Natuurlijk heeft u allang de beschikking over de halfjaarcijfers, dat is immers een routine- klus …. toch? Stel uzelf de vraag waar uw bedrijf nu staat. Uw controller wijst u op de belangrijkste trends en ontwikkelingen.
Heeft u de doelstellingen voor het eerste halfjaar gehaald? Welke factoren speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het resultaat? Welke invloed hadden ze op uw liquiditeit? Zijn het structurele trends of verwacht u voor het komend half jaar andere ontwikkelingen?

2 Maak een geactualiseerde forecast voor het tweede halfjaar.

Vooruitzien is niet alleen regeren, maar geeft u ook weer (vernieuwde) focus en rust in uw hoofd. Actualiseer uw acties en plannen met wat u heeft geleerd over het eerste halfjaar en vertaal ze in (financiële) gevolgen. Zo weet u nu al wat het tweede halfjaar kan gaan brengen! Geef duidelijk aan welke accenten gelegd moeten worden in de rapportages over het tweede halfjaar (waar gaat u uw onderneming nadrukkelijk op sturen)? Rapportages zijn geen ‘feestje van de financiële afdeling’, maar zijn bestemd voor u!

3 Wat vertelt de liquiditeitsprognose voor het komende halfjaar ?

Bezorgt uw liquiditeitspositie u hoofdbrekens? Weet u hoeveel cash ‘vastzit’ in voorraden en debiteuren? Zullen uw klanten in de zomerperiode weer slecht betalen? Met een liquiditeitsprognose bent u in staat de ontwikkelingen in uw toekomstige liquiditeiten goed in kaart te brengen en actief te verbeteren.Misschien is dit wel de meeste essentiële tool om met een gerust gevoel van uw vakantie te kunnen genieten: er is immers de komende maanden geen vuiltje aan de lucht! En zelfs als er wel tekorten dreigen te ontstaan, dan zal uw bank u zeker tijdelijk uit de brand willen helpen. Mits u op tijd aan de bel trekt. Dat is juist een teken van kracht en in control zijn!

4 Blijf ook tijdens de vakantieperiode scherp op uw creditmanagement.

Tijdens de vakantieperiode wordt er vaak trager betaald en de omzet is misschien ook niet op het hoogste peil. Juist nu moet u niet zelf verslappen in uw aanmaningsproces. Uw salarissen lopen gewoon door en juist die vervelende BTW moet in juli worden betaald! Zorg daarom dat ook tijdens de vakantieperiode uw creditmanagementproces goed blijft functioneren: strak en goed georganiseerd. En neem geen genoegen met antwoorden van uw afnemers dat er niet betaald kan worden omdat de fiatteur op vakantie is. Afspraak is afspraak: ook tijdens de vakantieperiode!

5 Agendeer de belangrijkste betalingen.

Waarom maken zo weinig bedrijven hier gebruik van? Betalingen geautomatiseerd inplannen is een simpele oplossing om niet tijdens uw vakantie lastig te worden gevallen voor het accorderen van betaalbatches. Zet ze nu alvast klaar! Zo simpel kan het zijn …

6 Werk áán uw bedrijf en minder ín uw bedrijf: maak uzelf minder belangrijk.

Stel uzelf de vraag of uw team wel goed in balans is. Heeft u in het MT vooral gelijkgestemden, of ook tegenpolen die voldoende tegenwicht bieden? Een sparringpartner die u ook op risico’s wijst? Staat u wel open voor verfrissende ideeën en creativiteit? Zijn uw mensen in staat om ook zonder uw aanwezigheid uw bedrijf te runnen? Zo niet, dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Een moeilijke en soms tijdrovende klus. Maar uw onderneming krijgt pas dan de kans om écht te excelleren.
Waardeverhogend voor uw onderneming en gegarandeerd een ontspannen vakantie!

 

6 Tips voor een ontspannen vakantie voor ondernemers

Auteur: Pascal Uitendaal

Pascal Uitendaal | FICARE