info@ficare.nl
(0592) 76 21 21

Single Blog Title

This is a single blog caption

Nieuws

FICARE 6 tips voor ontspannen vakantie

6 tips voor een ontspannen vakantie voor jou als ondernemer

Eindelijk is het volop zomer en de vakantie staat voor de deur. Trek je ontspannen de deur achter je dicht of lijd je aan pre-vakantiestress?

Goed organiseren is dé remedie om relaxed te gaan genieten van je welverdiende vakantie. Loop simpelweg deze checklist langs en je kunt met een gerust hart op vakantie gaan. Alvast veel plezier!

1 Neem de tijd om de balans op te maken over het eerste halfjaar

Natuurlijk heb je allang de beschikking over de halfjaarcijfers, dat is immers een routine-klus …. toch? Stel jezelf de vraag waar je bedrijf nu staat. Je controller wijst je op de belangrijkste trends en ontwikkelingen.
Heb je de doelstellingen voor het eerste halfjaar gehaald? Welke factoren speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het resultaat? Welke invloed hadden ze op je liquiditeit? Zijn het structurele trends of verwacht je voor het komend half jaar andere ontwikkelingen?

2 Maak een geactualiseerde forecast voor het tweede halfjaar

Vooruitzien is niet alleen regeren, maar geeft je ook weer (vernieuwde) focus en rust in je hoofd. Actualiseer je acties en plannen met wat je geleerd hebt over het eerste halfjaar en vertaal ze in (financiële) gevolgen. Zo weet je nu al wat het tweede halfjaar kan gaan brengen! Geef duidelijk aan welke accenten gelegd moeten worden in de rapportages over het tweede halfjaar (waar gaat je onderneming nadrukkelijk op sturen)? Rapportages zijn geen ‘feestje van de financiële afdeling’, maar zijn bestemd voor jou!

3 Wat vertelt de liquiditeitsprognose voor het komende halfjaar?

Bezorgt de liquiditeitspositie je hoofdbrekens? Weet je hoeveel cash ‘vastzit’ in voorraden en debiteuren? Zullen je klanten in de zomerperiode weer slecht betalen? Met een liquiditeitsprognose ben je in staat de ontwikkelingen in je toekomstige liquiditeiten goed in kaart te brengen en actief te verbeteren. Misschien is dit wel de meest essentiële tool om met een gerust gevoel van je vakantie te kunnen genieten: er is immers de komende maanden geen vuiltje aan de lucht! En zelfs als er wel tekorten dreigen te ontstaan, dan zal je bank je zeker tijdelijk uit de brand willen helpen. Mits je op tijd aan de bel trekt. Dat is juist een teken van kracht en in control zijn!

4 Blijf ook tijdens de vakantieperiode scherp op je creditmanagement

Tijdens de vakantieperiode wordt er vaak trager betaald en de omzet is misschien ook niet op het hoogste peil. Juist nu moet je niet zelf verslappen in je aanmaningsproces. Je salarissen lopen gewoon door en juist die vervelende BTW moet in juli worden betaald! Zorg daarom dat ook tijdens de vakantieperiode je creditmanagementproces goed blijft functioneren: strak en goed georganiseerd. En neem geen genoegen met antwoorden van je afnemers dat er niet betaald kan worden omdat de fiatteur op vakantie is. Afspraak is afspraak: ook tijdens de vakantieperiode!

5 Agendeer de belangrijkste betalingen

Waarom maken zo weinig bedrijven hier gebruik van? Betalingen geautomatiseerd inplannen is een simpele oplossing om niet tijdens je vakantie lastig te worden gevallen voor het accorderen van betaalbatches. Zet ze nu alvast klaar! Zo simpel kan het zijn …

6 Werk áán je bedrijf en minder ín je bedrijf: maak jezelf minder belangrijk

Stel jezelf de vraag of je team wel goed in balans is? Heb je in het MT vooral gelijkgestemden, of ook tegenpolen die voldoende tegenwicht bieden? Een sparringpartner die je ook op risico’s wijst? Sta je wel open voor verfrissende ideeën en creativiteit? Zijn je mensen in staat om ook zonder je aanwezigheid je bedrijf te runnen? Zo niet, dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Een moeilijke en soms tijdrovende klus. Maar je onderneming krijgt pas dan de kans om écht te excelleren.
Waardeverhogend voor je onderneming en gegarandeerd een ontspannen vakantie!

 

6 Tips voor een ontspannen vakantie voor jou als ondernemer

Auteur: Pascal Uitendaal

Pascal Uitendaal | FICARE